top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraterezaviselkova

KOV a jeho využití při stavbě rodinného domu

Aktualizováno: před 6 dny

Kov se tradičně využívá při výrobě různých konstrukčních prvků a stavebních materiálů. Je to materiál, který je pevný, odolný a má dlouhou životnost. V poslední době se však kov stává stále populárnější i v oblasti výstavby rodinných domů. Nejedná se pouze nosný konstrukční materiál, nejčastěji ve formě oceli, ale i kromě standardních klempířských prvků (žlaby, svody, parapety,..) je využíváno kovu jako krytiny, opláštění fasády, kov slouží také k výrobě interiérových doplňků, schodišťových konstrukcí apod.


svářeč


Výhody

Jednou z hlavních výhod kovu jako stavebního materiálu je jeho pevnost a odolnost vůči povětrnostním vlivům (samozřejmě v případě běžné oceli společně s patřičnou povrchovou úpravou, která dále nabízí mnoho možností finální pohledové úpravy). Další podstatnou vlastností je nehořlavost, kdy dřevěné prvky mohou být z tohoto důvodu nahrazeny prvky kovovými.

Spojování kovových prvků je rovněž umožněno vícero způsoby – z nejběžnějších uvádíme svařování a montované spoje jako šrouby a nýty. A od poměrně snadného spojování kovových prvků vychází další výhoda – rozměrová variabilita.

Musíme také zmínit užití oceli spolu s dalším materiálem pro následné vytvoření kompaktního prvku. Zde je jednoznačným reprezentantem železobeton, kdy spojením železa a betonu dochází k eliminaci nevýhod jednotlivých materiálů a železobeton tak můžeme použít v místech, kde bychom samostatnou ocel, nebo beton použít nemohli, popř. by to bylo neekonomické.


konstrukce domu


Nevýhody

Nevýhodou pak je u některých kovových materiálů naopak, již uváděná, potřeba povrchové úpravy ke zvýšení odolnosti zejména vůči vodě a také, byť se jedná o nehořlavé prvky, nutnost v některých případech chránit kovové konstrukce vůči působení účinků požáru – tepla.

Další nevýhodou, v dnešní době hojně akcentovanou, je tepelná vodivost. Laicky řečeno se běžný kovový prvek stává velmi snadno horkým nebo naopak studeným podle okolních podmínek. Znamená to tedy, že kovové prvky, umístěné v konstrukcích oddělující vytápěnou a nevytápěnou část domu, musíme řádně tepelně izolovat, abychom zabránili vzniku tepelných mostů a následné kondenzaci vodní páry a tím pádem vzniku plísní.


traverzy


A jaký názor má na kovové konstrukce u rodinných domů náš projektový inženýr Josef Jůn?


U nás ve firmě nejčastěji a s oblibou používáme ocelové konstrukční prvky pro vytvoření delších překladů či průvlaků. Zde je pro nás ocel jednoznačná volba jak z pohledu ekonomického, tak i z pohledu jednoduchosti vlastní montáže/výstavby. Rovněž jsem rád, když si zákazník vybere kov i jako finální pohledový materiál, ať již ve formě krytiny či fasádních prvků. Tvarová a barevná nabídka zejména od výrobců hliníkových prvků je dnes velmi bohatá a umožňuje vytvářet důstojně reprezentativní stavby. A nesmím zapomenout ani na oblíbenou cortenovou ocel, kterou lze pohledově užít jak v interiéru, tak v exteriéru.

68 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page