top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraterezaviselkova

Aktuální situace na trhu ve stavebnictví

Aktualizováno: 18. 4.

Fakta

Situace na trzích ohledně stavebnictví za poslední roky se viditelně zhoršila. Po dvou letech Covidu přichází válka na Ukrajině a z toho neustále rostoucí inflace, která destabilizovala trh na celém světě. Nyní se lidé bojí zbytečně moc utrácet, a tak se snaží, co nejvíce šetřit i na maličkostech. Ceny u mnoha produktů a služeb šli nahoru, a tak se není čemu divit, že se to týká i stavebnictví.

Zatím v letošním roce vydali stavební úřady zhruba až 6 800 stavebních povolení, což je meziročně o 13,3% méně než tomu doposud bývalo. I přes tuto informaci to stavební firmy nevidí marně. Je pravda, že očekávali horší scénář, ale postupně podle jejich slov se zmírňuje pokles predikce trhu.

V posledních letech to pro stavaře nebylo vůbec lehké, kvůli nedostatku materiálu a jeho neustále rostoucím cenám, které následně začala tlačit vzhůru i energetická krize, která mnohé zasáhla. Tudíž je pro firmy těžké držet původní cenové kalkulace. Ceny bytů a domů se zvýšily a mnozí si jen těžko mohou dovolit nové bydlení.


stavbyvedoucí


Nyní od poloviny roku 2023 jsou kapacity ve stavebních firmách vytížené na 92%. Dobrou zprávou však je to, že zájem lidí o tuto práci se zvyšuje. Ovšem je také nutno dodat, že velká část na stavbách vyžaduje sílu a důmyslnost a mnozí si to ani neuvědomují. Sehnat kvalifikovaného a schopného dělníka v dnešní době těžký úkol.

Některé firmy se dokonce jeví jako podvodné a svou práci nedělají kvalitně, nebo i vyberou zálohu, ale práci již neodvedou. Tudíž se jeví, že je občas těžké najít kvalifikovanou firmu s dobrými řemeslníky. Ale i tyto firmy mají problémy, kvůli nepředvídatelným cenám materiálu a stavebních prací. Nyní v posledních dnech se jeví, že stavební firmy se v této situaci orientují a staví se zase na nohy

Očekávání do příštího roku

Pro rok 2024 mají stavební firmy, alespoň nějakou naději na stabilizaci trhu. Vice než 50% těchto firem v to věří a doufají. Česká vláda se snaží pomoci stavebnictví a jiným sektorům zmírněním různých překážek a plánuje jakkoliv pomoc. Je dokonce mnohem více optimističtější a myslí si, že by se tento sektor mohl stabilizovat již v tomto roce. Většina firem však těmto slibům vlády příliš nedůvěřuje a tak se spoléhají na vlastní zdroje a schopnosti.

Stavební firmy čelí v dnešních dnech spoustě překážkám a mnohé z nich lze jen stěží zvládnout. Jejich práce je pro nás nesmírně důležitá a proto si jich tolik vážíme. Nové domy či jiné stavby jsou pořád potřeba a na zručné stavaře se dá vždy spolehnout.


Článek pro vás připravila: Nikola Kučerová


39 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page