top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraterezaviselkova

Rekonstrukce vily v Pardubicích

Tradiční bydlení ve vilové zástavbě, aneb kompletní rekonstrukce sto let starého domu.



V domě se nachází dvě samostatné bytové jednotky a v nich dvě rodiny. Mladí s malými dětmi v menším bytě nahoře a babička s dědou dole, v bytě větším. Původní záměr byl kompletní rekonstrukce patra, přičemž v přízemí byly zamýšleny zásahy spíše estetického typu (nové obložení koupelny apod.). To se však změnilo po radikálním rozhodnutí babičky a dědy :-).

Majitelka domu říká:

"Celý život se snažím řídit citátem Winstona Churchilla: živíme se tím, co dostáváme, ale život tvoříme tím, co dáváme. A tak jsem i v případě plánované rekonstrukce došla k závěru, tedy samozřejmě i s manželem :-), že nám bude lépe, když děti budou mít větší spodní byt a my se přesuneme nahoru do bytu menšího. Nebudu vám nalhávat, že stěhovat všechny věci po šedesátce a vidět byt, ve kterém jste prožili desítky let, v rukou šikovných ukrajinských dělníků se sbíječkami, je jednoduché, ale teď mohu říci, že to stálo za to. A moc."



V tomto příspěvku představíme ono menší vrchní patro, ve kterém se řešil prostor aktivního odpočinku, pracovní prostor i prostor pro vnoučata, ložnice a v neposlední řadě kuchyň a koupelna. Majitelka měla vše rozkreslené do posledního detailu a zejména do posledního centimetru a téměř všechen nábytek a doplňky, které vidíte na fotkách níže, jsou ze spodního bytu. "Bylo pro mě důležité zachovat ducha mého domova i v horním bytě, který sice dostal krásný nový kabátek ve formě nových dveří, podlah, krásné koupelny a pár poliček a skříně na míru, ale jíme stále na tom samém jídelním stole jako před třiceti lety."


Majitelka se nezalekla nových dispozic, výrazně zkosených stěn, ani malé chodbičky, která ústí přímo v kuchyňském prostoru. Naopak. Kuchyň a skříně poskládala přesně podle nových dispozic, pohrála si s nepatrnými detaily, jako je například přesah kuchyňské linky do obývacího prostoru, který nepůsobí rušivě, naopak celý prostor sjednocuje a působí příjemným vizuálním dojmem. Asi vás nepřekvapí majitelčina celoživotní záliba v bytovém designu.



Celé zařízení prostoru na mě působilo přesně tak, jako paní majitelka. Pokud byste jí někde potkali a viděli domov, který vybudovala, nepopíratelně byste je k sobě spojili.

Závěrečná slova paní majitelky

"Budu se opakovat, ale stálo to za to. Jsme tu šťastní a to nejen kvůli našemu, troufnu si říci, odvážnému rozhodnutí, ale díky vaší firmě, která se celé rekonstrukce ujala s profesionální péčí a lidským přístupem. Děkujeme." dodává na závěr majitelka.




autor: společné sepsáno s majitelkou domu G. K. a Terezou Viselkovou



27 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page